06 120 850 34 | info@luutjeniemantsverdriet.nl Facebook Linkedin

Schrijven doe je zo

Wat vervelend om te vernemen

Als consument word ik niet gelukkig van het lange wachten op mijn bestelling. Als redacteur zou ik het bericht dat ik daarover kreeg fileren.

Het bericht begint met een dubbelzinnig op te vatten zin: ‘Wat vervelend om te vernemen dat uw bestelling tot op heden nog niet is afgeleverd.’ Wat vindt de schrijver vervelend? Dat mijn bestelling nog niet is afgeleverd of dat hij dat van mij heeft vernomen? ‘Om te vernemen’ is hier overbodig en gewichtigdoenerij. Hetzelfde geldt voor ‘tot op heden’. We houden over: ‘Wat vervelend dat uw bestelling nog niet is afgeleverd.’

Tweede zin: ‘Per direct heb ik de status van uw bestelling bekeken.’ Ja, dat lijkt me wel het minste en is dus overbodige informatie. Met dat ‘per direct’ wil de schrijver weer gewichtig doen. Schrappen.

‘Helaas moet ik u meedelen dat er een vertraging gemeld is in het distributieproces van uw bestelling, waardoor uw bestelling niet tijdig geleverd kan worden.’ In deze zin staat twee keer ongeveer hetzelfde, voor en na de komma. Van de vertraging was ik me bovendien al bewust. De oorzaak blijkt ergens in het ‘distributieproces’ te zitten. Die nieuwe informatie vind ik nogal vaag. Wat is er aan de hand? Is het artikel op? Kunnen ze het niet vinden in het magazijn? Kampen ze met een personeelstekort door een griepepidemie? Hoe lang duurt het voordat ze het probleem hebben opgelost? Van deze zin word ik niets wijzer.

‘U kunt ervan uitgaan dat uw bestelling binnen maximaal 5 werkdagen geleverd wordt.’ Wat bedoelt de schrijver? De levertijd zou inderdaad binnen maximaal vijf werkdagen zijn. Daaraan blijkt niet te zijn voldaan en achteraf gezien kon ik daar dus ook niet van uitgaan. Of bedoelt hij maximaal vijf werkdagen vanaf het moment van schrijven? Niet duidelijk.

‘Er wordt hard gewerkt om uw bestelling zo spoedig mogelijk te leveren.’ Dat klinkt obligaat en nietszeggend. De lijdende vorm van de zin maakt het er niet beter op, alsof niemand verantwoordelijk is. Schrappen.

Als redacteur zou ik deze schrijver zijn huiswerk over laten doen. Wat wil hij de lezer vertellen, behalve dat er iets is wat hij vervelend vindt? Waarschijnlijk weet hij dat zelf niet.

Weet u altijd wat u wilt vertellen wanneer u begint met schrijven?

Mijn specialismen