06 120 850 34 | info@luutjeniemantsverdriet.nl Facebook Linkedin

Hazenkamp

Het geheugen van de Hazenkamp
In het najaar van 2012 ben ik gaan graven in het geheugen van de Nijmeegse wijk de Hazenkamp. Op zoek naar verhalen over vroeger. Ik wilde weten hoe het was in de wijk waar ik ben geboren, maar waar ik maar kort heb gewoond.

Coloradokevers in een potje
Het was een koude winter toen de familie Bosch in december 1946 in de Nimrodstraat kwam wonen. Ans Beuker-Bosch vertelt over hoe men toen met elkaar omging.

Op een trapje voor het schoolbord
Toos van Baak-Bosch is een jongere zus van Ans Beuker. Zij vertelt over het verschil tussen de 'achterste' en de 'voorste' school, die door de nonnen werden bestierd.

Niet eerlijk! niet eerlijk!
Volgens de nonnen konden kinderen van de achterste school niet beter leren dan die van de voorste school. De vader van Toos ging verhaal halen.

Een douche was er niet...
Martien van Schaik woonde aan de Hazenkampseweg in wat tevens het ouderlijk huis was geweest van zijn moeder. Hij vertelt over de woningnood na de oorlog.

Hoe de wijk in het donker kwam...
Op een avond zat de halve Hazenkamp opeens in het donker... Wie had de schakelaar over durven halen?

Het tragisch overlijden van Rudie Förster
Een overgeleverd verhaal uit de nadagen van de oorlog.

Kolenkachels en de eerste televisie
René Martens werd in 1949 in de Wezenlaan geboren. In de achterkamer stond de televisie waar de hele buurt naar kwam kijken. De kachels werden met kolen gestookt en door het hele huis lag zeil.

Postpakketjes uit Amerika
Adri van der Veen werd in 1940 aan de Hazenkampseweg geboren. Na de oorlog kwamen er regelmatig postpakketjes uit Amerika, met kleren, poppen, kleurboeken en kleurtjes.

Melkman Elbers
Melkman Elbers liep met zijn kar door de wijk en bezorgde de melk aan de deur. Gekleed in een keurig wit, gesteven jasje schepte hij de melk met een maatbekertje uit een pan.

Meer verhalen uit de Hazenkamp lezen? Vind ze in de bibliotheek.

Mijn specialismen