06 120 850 34 | info@luutjeniemantsverdriet.nl Facebook Linkedin

Het tragisch overlijden van Rudie Forster

Rudie ForsterRené Martens werd in 1949 in de Wezenlaan geboren. Hij woonde er 26 jaar tot zijn trouwen. Dit tragische verhaal uit de nadagen van de oorlog heeft hij uit de overlevering van zijn vader Joop Martens.

Ze hadden de buurtvereniging De Goffert opgericht, al voor de oorlog, ik heb de vlag er nog van. Dat was precies dat stukje Wezenlaan, Hazenkampseweg, Leeuwstraat. De Bisonstraat was er nog niet eens, dat is een totaal andere bebouwing dan Leeuwstraat en Wezenlaan. Uit die drie rijen huizen is de buurtvereniging De Goffert ontstaan. Dat is in de oorlog nog intensiever geworden, want je had elkaar allemaal nodig. Rudie Forster woonde in de Leeuwstraat, aan de even kant, op nummer 32. Zijn ouders waren vrienden van mijn ouders. Ze hebben elkaar in de oorlogstijd leren kennen. Ze waren ook bevriend met Nelissen, die woonde op het tweede huis van de hoek.

Tragisch was het overlijden van kleine Rudie in de nadagen van de oorlog in 1944. Het was al na de bevrijding en ik moet dit verhaal vertellen uit de overlevering van mijn vader, Joop Martens, omdat hij het er vaak over had en het een enorme impact op hem had. Mijn vader en meneer Nelissen stonden voor het huis met de moeder van Rudie te praten en zagen Rudie aan komen hollen vanuit het achterpad, een doorsteek tussen de huizen. Op dat moment kwam er een Engelse tank aan en Rudie is met zijn hoofd tegen de tank aangelopen. Zijn schedel werd gelicht en hij was ter plekke dood. Mevrouw Forster was een vrij kleine vrouw, maar mijn vader en meneer Nelissen konden haar met z'n tweeën niet in toom houden. Ze werd helemaal gek, je ziet zo een kind voor je ogen sterven. Zelf heb ik Rudie niet gekend, omdat ik nog niet was geboren, maar het gebeuren heeft diepe sporen nagelaten bij mijn vader. Hij heeft dat verhaal zó vaak verteld, omdat hij er bij was en mijn ouders dat kereltje ook zes jaar lang groot hebben zien worden tot dat ongeluk gebeurde.

Ik heb zelf geen contact met de familie Forster. Zij zijn naar Oss vertrokken toen ik nog klein was. Mijn vader heeft het verhaal wel honderd keer verteld, bij gelegenheden kwam het ter sprake. Er werd in die jaren altijd nog wel veel over de oorlog gesproken. Mijn vader was voorzitter van de buurtvereniging De Goffert, dus hij kende een hele hoop mensen uit de directe omgeving. Als het over de oorlog ging, dan kwam het verhaal van Rudie altijd naar boven. Dit is wat ik ervan weet. Rudie is geboren op 30 juli 1938 en op 16 november 1944 op zesjarige leeftijd overleden.

Op de foto's Rudie Forster.

Rudie Forster


<< Terug naar het overzicht

Mijn specialismen