06 120 850 34 | info@luutjeniemantsverdriet.nl Facebook Linkedin

De zaaier ging uit...

De kerk stond waar nu appartementengebouw De Kajuit staatAdri Luyendijk werd in 1940 als Adri van der Veen geboren aan de Hazenkampseweg 66. Haar ouders waren daar in 1936, na hun trouwen, komen wonen. Naast de school stond een kerk, waar nu appartementengebouw De Kajuit staat.

De Johanneskerk is in het begin van de jaren twintig gebouwd. Naast de Hazenkampschool op de hoek met de Marterstraat. De muurschilderingen zijn van de kunstschilder Jan van Vucht Tijssen.

Daar links op de foto zie je de pastorie van de Johanneskerk. Daar woonde dominee Creutzberg, de eerste predikant. Later is er een balletschool in gekomen. Op een gegeven moment zijn ze de kerk als wijkcentrum gaan gebruiken. De kerk heeft er gestaan tot ze het appartementengebouw van rode baksteen gingen bouwen. De officiële naam daarvan is De Kajuit. In de jaren zestig hadden jongeren achterin de tuin een blokhut gebouwd en die heette De Kajuit. Toen werd de kerk waarschijnlijk al niet meer als kerk gebruikt. Er waren allerlei activiteiten van de gemeenteleden en jongeren van de kerk.

Die wandschildering vond ik altijd erg mooi. De zaaier ging uit om te zaaien. Heerlijk om naar te kijken. De vogels pikten het zaad van de rotsen en van het pad. Het zaad viel ook in vruchtbare aarde, maar daar links zie je de luiwammesen, die deden er niets mee. Zij ligt daar in een spiegeltje te kijken. Aan de andere kant zie je de ijverigen. Je kon er heel fijn naar zitten kijken als de dienst lang duurde. Aan de zijkant waren er ook nog figuren. Kijk daar helemaal links zie je er één nog een beetje. Jammer dat ze die schilderingen hebben weggehaald. Wij zijn in deze kerk nog getrouwd.

De kerk stond waar nu appartementengebouw De Kajuit staat. De 2e foto toont de muurschildering 'De Zaaier'.

muurschildering 'De Zaaier'


<< Terug naar het overzicht

Mijn specialismen