06 120 850 34 | info@luutjeniemantsverdriet.nl Facebook Linkedin

Over vlinders en rozen voor kinderen

Kinderen van het Colourful City Kinderkoor tussen de stenen van het Monument voor het Onbekende Kind.Een optreden met het Colourful City Koor (CCK) is altijd bijzonder. Zongen we twee weken eerder nog samen met een Moluks en een Bovensmildens koor op een intercultureel festival aldaar, afgelopen zondag stonden we midden op de hei te zingen naast het Monument voor het Onbekende Kind.

Het festival in Bovensmilde was georganiseerd om twee bevolkingsgroepen wat nader tot elkaar te brengen. Zowel Molukse als Nederlandse bezoekers waren geroerd door onze muziek en het was een mooie middag. Het optreden op de hei was ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van het monument en deden we samen met het Colourful City Kinderkoor (CCKK) en de Japanse danser en choreograaf Shusaku Takeuchi.

Shusaku woont al lange tijd in Nederland. In 2007 liep zijn Butterfly Project als een rode draad door het Holland Dance Festival. Tachtig moeders en dochters bevolken toen als dansende vlinders het centrum van Den Haag. Sindsdien is zijn Butterfly Dance op plaatsen over de hele wereld uitgevoerd. Het idee erachter: ‘De vlinders symboliseren hoop. Vlinders kondigen de lente aan, rondvliegend als elfjes brengen zij hoop en dromen. Na de koude winter kondigen zij nieuw leven aan door als rupsjes in prachtige vlinders te veranderen’, zegt Shusaka op zijn website Shusakubutterfly.com. De grensoverschrijdende boodschap van de Butterfly Dance is die van vrede en liefde.

Na de verwoestende tsunami in maart 2011 aan de oostkust van Japan, koppelde hij dit thema aan het ‘Butterfly Effect Project’. Het vlindereffect: als een vlinder ergens met haar vleugels fladdert zou dit maanden later kilometers verderop een tornado kunnen veroorzaken. Een kleine beweging kan grote veranderingen teweegbrengen. Met het project wil Shusaku de kinderen in de getroffen gebieden weer nieuwe kansen bieden na hun traumatische ervaringen. ‘Ik wil dat ze zich kunnen identificeren met die lichtvoetige dansende vlinders en zich realiseren dat hen nog een schitterende toekomst wacht.’

Het Monument voor het Onbekende Kind staat op landgoed Delhuyzen voorbij Arnhem. De Stichting Roos heeft het tien jaar geleden opgericht om aandacht te vragen voor alle kinderen van de wereld en de soms bijzonder moeilijke omstandigheden waarin zij moeten leven. Het monument wordt opgebouwd uit 36 stenen uit verschillende landen, die allemaal hun eigen symboliek hebben en volgens een bepaald patroon worden gelegd. In het hart van de cirkel bevindt zich de Roos. Het idee is om in 36 landen een dergelijk monument in te richten om zo een band te scheppen tussen de kinderen en de landen van de wereld. (rosesforchildren.nl).

Shusaku danste zondag zijn vlinderdans op de zang van het CCK en het CCKK en op de panfluit van Koen. Het was de opening van een programma waarin het monument werd gevierd en waarin nog vele mooie woorden en muziek zouden volgen. Het was alweer een mooie middag. Een klein gebaar dat hopelijk aanwakkert tot grote veranderingen voor de kinderen van deze wereld die dat nodig hebben.

Het Colourful City Koor treedt op 26 oktober op op het Vrouwe Uda Festival in de Waalsprong. En op 15 december (een maandagavond) in de Stevenskerk samen met LA the Voices. Ook alweer bijzonder.

Over Vlinders en rozen voor kinderen

Shusaku met Koen.


<< Terug naar het overzicht

Mijn specialismen