06 120 850 34 | info@luutjeniemantsverdriet.nl |
De scholen zijn weer begonnen. Het is te merken aan het drukkere verkeer ’s ochtends door mijn straat. Voornamelijk fietsverkeer, gelukkig wel. Toch zijn er nog veel ouders die hun kind met de auto naar school brengen. Dat merken direct omwonenden van de basisscholen. In een wijk als de Hazenkamp, waar veel scholen zijn geconcentreerd, leidt dat drukke autoverkeer voor de scholen tot ongenoegen. En tot gevaarlijke situaties!
In de gemeente De Bilt hebben ze een manier bedacht om het aantal auto’s voor de scholen te verminderen. Kinderlijk eenvoudig... Hoe simpel kan het zijn... De kinderen gaan lopend naar school met de ‘loopbus’. De loopbus kent een vaste route en vertrekt ’s ochtends op een vast tijdstip vanaf een vaste plek, een minuut of tien lopen van school. Onderweg pikt de loopbus bij een stuk of wat ‘haltes’ andere kinderen op. Dit onder begeleiding van ouders en leerkrachten. Bij iedere halte staat een ouder of leerkracht.
Dit is goed voor de veiligheid (minder auto’s en de bestuurders zijn alerter op een groep kinderen dan op eenlingen die de weg oversteken), voor de gezondheid (lichaamsconditie) van de kinderen, voor de saamhorigheid en zorgzaamheid (van de oudere leerlingen voor de jonge kinderen), die ook doorwerkt op school omdat ze elkaar leren kennen. Kan iemand ook nadelen verzinnen aan dit systeem? Dan hoor ik die graag!
In De Bilt was het de gemeente die het initiatief heeft genomen. Wijkbewoners van de Hazenkamp kunnen dit misschien ook zelf. Je hebt alleen een paar ouders nodig die een looprooster en routes in elkaar zetten en gewoon beginnen. Idee? Misschien is het een poging waard.