06 120 850 34 | info@luutjeniemantsverdriet.nl Facebook Linkedin

Rolina Bruggink, specialist ouderengeneeskunde

Rolina Bruggink‘Eigenwijzigheid’ dreef Rolina Bruggink naar het zelfstandig ondernemerschap. Niet erg gebruikelijk voor een specialist ouderengeneeskunde om voor zichzelf te beginnen. Bruggink dacht: Ik doe het gewoon. Na vijftien jaar als arts in het verpleeghuis had ze daar alles wel een keer gezien. Toch was het ook een moeilijke beslissing want je laat alles achter wat je hebt opgebouwd.

Ze wilde meer in de eerste lijn doen en dat doet ze nu ook. Het is haar missie om samen met huisartsen de zorg voor ouderen thuis goed te regelen. Ouderen hebben daar recht op, vindt ze. Huisartsen zijn goed in de alledaagse zorg. Als specialist met kennis van ingewikkelde ziektes als parkinson en dementie voegt zij iets toe, houdt zij het overzicht. Zij houdt van de grote lijnen.

Zorgverzekeraars zijn op zulke eigenwijzigheid nog niet ingesteld. Werk is er meer dan genoeg, er is een tekort aan ouderenspecialisten en ze werkt ook in de palliatieve zorg. De financiering is met de verzekeraar nog steeds niet goed te regelen. Bruggink werkt overal en nergens, op allerlei plekken en via allerlei constructies. Ze hoopt dat over een paar jaar de wettelijke kaders zo zijn aangepast dat ze echt een eigen praktijk kan hebben en kan laten zien wat ze te bieden heeft. Hoewel ze daarvoor meer strategisch moet gaan denken dan ze nu doet. Dat maakt die droom toch tot een verre horizon.

Ze maakt mensen niet beter, ze loopt een stukje mee

Na twee jaar voelt ze zich wel ondernemer. Ze ziet dat ze ondernemender is dan andere zorgverleners in de teams waarin ze samenwerkt. Ze was na vijftien jaar verpleeghuis zelf behoorlijk ‘gehospitaliseerd’, maar heeft veel opgestoken van een cursus voor startende ondernemers. Ze herkent nu het ‘instellingsdenken’ bij collega’s in loondienst. Toen het in het eerste jaar moeizaam ging met de financiering dacht ze nog wel eens: Ik word gewoon huisarts. Maar dat ‘tienminutendokteren’, dat was het toch niet.

Dokter willen worden heeft er bij haar altijd wel in gezeten. Het eerste jaar van haar ondernemerschap was ook zwaar omdat ze toen geen enkele patiënt zag. Ze hoort aan het bed. Niet zozeer om mensen beter te maken, maar om een stukje met ze mee te lopen, om er het beste van te maken. Behandelingen en hoe lang iemand nog heeft zijn details. Uiteindelijk gaat het om de kwaliteit van leven en om de kwaliteit van sterven. De grote lijn. Daar wil ze haar steentje aan bijdragen, samen met het zorgteam.

Gewaardeerd om haar gewoonte dingen te benoemen

Patiënten en collega’s waarderen haar om haar duidelijkheid en pragmatisme, om haar gewoonte dingen te benoemen. Gewoon te zeggen dat iemand stervende is, waar andere dokters wolliger taalgebruik bezigen. Eerlijkheid is wat zij in anderen waardeert. Mensen die doodgaan hebben geen verborgen agenda, zijn niet meer oppervlakkig. Dan gaat het over andere dingen. En humor. Zonder humor is het niet te doen, zonder zelfspot bijna niet te dragen.

De verantwoordelijkheid die ze voelt is zwaar. Een mens gaat maar één keer dood. Daar zit urgentie achter, je mag geen fouten maken. Vergelijk het met het opvoeden van kinderen, je kunt er maar één keer voor zorgen dat ze goed terechtkomen. In het verpleeghuis was zij verantwoordelijk, maar niet degene die de beslissingen nam. Dat kon conflicten geven. Nu vecht zij die conflicten met zichzelf uit. Dat hoort erbij als zelfstandig dokter en daar zal ze zich een weg in vinden.

Bruggink is aangesloten bij Broodfonds Breekbrood in Nijmegen.

Heeft u een ondernemersportret of professioneel profiel nodig en worstelt u ermee? Contact << Terug naar het overzicht

Mijn specialismen