06 120 850 34 | info@luutjeniemantsverdriet.nl Facebook Linkedin

Effectief studeren

De workshop Effectief studeren kwam op het juiste moment. Ik had mijn boek 'Inleiding in de psychologie' voor de eerste keer uit. Dat had ik alleen nog maar voor mijn plezier gelezen, maar in de tweede ronde moest een en ander gaan beklijven. Want om het 'weten' is het me tenslotte te doen.

Wat niet meevalt. Dat heeft alles te maken met de witte materie in de hersenen, nodig voor de informatieoverdracht in de neuronen, zo weet ik inmiddels uit mijn psychologieboek. Die materie brokkelt af bij het ouder worden. De cognitieve processen gaan trager. De capaciteiten van het werkgeheugen nemen af. Het wordt moeilijker nieuwe dingen aan te leren. Niettemin, hersengymnastiek beoefenen helpt beter om de boel op orde te houden dan je hele leven voor de televisie hangen. Extra motivatie!

In het zaaltje zitten meer deelnemers die er moeite mee hebben zich de stof van hun studie eigen te maken. Docent Christiaan Henny vertelt over zijn eigen studieverleden en ook hij mag zich met recht een ervaringsdeskundige noemen. Tot hij een uitgebreid artikel las over de werking van het brein. Toen kreeg hij de geest. Zijn boodschap voor wie effectief wil studeren: structuur, jezelf vragen stellen, herhalen. Kan het zo simpel zijn?

Op deze drie elementen is de online study tool eFaqt gebaseerd, waar we na de pauze mee oefenen. Herhalen is het geheim. Herhalen, herhalen, herhalen. Na een uur, na een dag, na een week, na een maand en dan nog eens na zes maanden. De tool houdt voor je bij wanneer je wat moet doen.

Het werkt. Hoewel ik de basisversie van eFact gebruik, waarmee ik wel 'flashcards' maak, maar zelf mijn studieritme bepaal. Ik studeer nu anderhalf uur per dag en herhaal aan begin en eind. Zo hoop ik in september mijn eerste tentamen te halen.

Na afloop van de workshop vraag ik een medecursist met wie ik naar buiten loop wat ze ervan vond. 'Ik heb zó'n saai boek', antwoordt ze, 'maar ik heb daar nu zó'n zin in!'

11-9-2015 Verschenen in Modulair, kwartaalblad voor studenten aan de Open Universiteit


<< Terug naar het overzicht

Mijn specialismen